Що краще їсти вагітною ввечері

Зміст:

Що корисно їсти вагітним на вечерю?

Вечеря: відварена або смажена риба з картопляним пюре, салат з буряка з чорносливом, чай з печивом або вафлями. На ніч: склянка кефіру, кислого молока, ряжанки або йогурт. Між їдою – свіжі овочі та фрукти, легкі молочні десерти, кефір, йогурт.

Що можна їсти на ніч під час вагітності?

Щоб не навантажувати шлунок перед сном і вгамувати почуття голоду допоможе склянку теплого молока, можна з медом, шматочок сиру із сухим печивом чи жменю сухофруктів чи горіхів. Підійдуть будь-які кисломолочні продукти: ряжанка, йогурт, кефір.

Що потрібно їсти вагітним щодня?

Пийте багато рідини. Харчуйте різноманітно, їжте м'ясо, рибу, птицю, яйця, молочні продукти, каші, супи, фрукти, овочі, зернові. Якщо ви відчуваєте нудоту, можна спробувати вгамувати голод за допомогою сухих солоних крекерів та печива. Уникайте жирну їжу, смажене, гостре, копчене та солодке.

Осинська районна лікарня
Здорове харчування при вагітності

Вечірній раціон вагітної

Вечірній раціон вагітної

Що з'їсти на вечерю вагітної: рекомендації та заборони

На вечерю рекомендується вживати поживні страви, що легко засвоюються, які перетравлюються організмом переважно до відходу до сну. Цим обґрунтовуються і тимчасові рамки для останнього прийому їжі: вечеря оптимально має бути з'їдена за 2-2,5 години до відбою. Отже, що можна їсти на ніч вагітним?

У ході вивчення фізіології людини встановлено, що ввечері вагітним найбільш корисно ряд продуктів:

  • молочні;
  • риба;
  • каші;
  • зелень;
  • овочі з низьким вмістом крохмалю;
  • банани, курага, кунжут – джерела триптофану.

Вечірній раціон вагітної

Порція вечері під час вагітності має бути помірною, не варто захоплюватися та піддаватися спокусі поїсти «за двох». Перевагу варто віддавати тушкованим або вареним стравам, частину продуктів вживати у сирому вигляді.

Розібравшись, що можна їсти вагітним вечором, варто перейти до питання, від чого краще відмовитися в період виношування дитини. Під час гестації не рекомендується вечеряти картоплею у будь-якому вигляді, випічкою, тортами, солодощами, а також надто жирною їжею. Не можна сказати, що ці страви заборонені зовсім, їх краще їсти в першій половині дня.

Також у приготуванні вечірніх страв бажано уникати застосування приправ, що стимулюють апетит: аніс, перець, часник, розмарин, кмин.

Перекушування перед сном: що можна їсти на ніч вагітним, якщо терпіти до ранку нестерпно?

Проблема апетиту, що розігрався перед сном, зачіпає багатьох жінок, у тому числі і вагітних. Як згадувалося вище, бажано планувати останній прийом їжі за 2 години до відходу до сну. Однак якщо вечеря була недостатньо щільна, або якщо жінка лягає спати пізніше запланованого часу, шлунок може вимагати «добавки». У такій ситуації найкраще постаратися не їсти на ніч вагітним нічого калорійного та поживного. Апетит приходить під час їжі – це факт, який грає проти жінки, яка вирішила трохи перекусити перед сном. Отримавши невелику порцію їжі, організм вимагатиме ще й ще.

Вечірній раціон вагітної

Якщо перетерпіти легкий голод увечері не виходить, допоможе приходять легкі напої: кефір, молоко з медом, смузі, йогурт.

Також підійдуть сирі овочі, багаті на клітковину – гарбуз, морква, капуста. Їх можна їсти у вигляді салату чи нарізки.

Харчуємось правильно під час вагітності

Харчуємось правильно під час вагітності

Як правильно харчуватись під час вагітності, яких продуктів варто уникати, скільки потрібно пити, як вибрати вітаміни і як стежити за вагою? Давайте вивчимо цю тему та відповімо на всі запитання.

Вагітність та харчування

Хороше харчування до та під час вагітності підвищує шанси мати здорового малюка і – більше того – знижує ризик виникнення у вашої дитини певних несприятливих станів здоров'я у дорослому житті. Дізнайтеся, на яких принципах повинен будуватися раціон вагітної жінки, які поживні речовини є найнеобхіднішими для здоров'я мами та дитини, що можна, а що не можна вживати в їжу в період очікування малюка і який приріст у вазі вважається нормальним.

Харчування під час вагітності

їжа при вагітності

Під час вагітності майбутній мамі краще бути щасливою, задоволеною та здоровою, щоб народити щасливого, задоволеного та здорового малюка. А її раціон повинен містити необхідну кількість вітамінів та поживних елементів, які цьому сприятимуть. Під час вагітності слід дотримуватись загальних принципів здорового харчування, тоді ви забезпечите собі найкращу дієту для вагітних. У меню повинні бути основні харчові групи:

  • Овочі та фрукти (свіжі, морожені, консервовані, сушені; зелень та листові салати). Доставляють до організму антиоксиданти, вітаміни А, С, фолієву кислоту, харчову клітковину, калій. 7 – 8 порцій на день (одна порція – 250 мл (стакан) порізаних овочів або 125 мл (1/2 склянки) порізаних фруктів).
  • Злакові (вівсянка, пшоно, кукурудза, гречка, рис, хліб — бажано зерновий або з висівками, макарони та ін.), картопля. Є джерелами вуглеводів (крохмалю), харчової клітковини, тіаміну та ніацину.6 – 7 порцій на день (одна порція – 1 шматок хліба (35 г) або 125 мл (1/2 склянки) рису або макаронів).
  • Молочні продукти (молоко, йогурт, сир, кефір, сир та ін.). Джерела кальцію, білка, вітамінів А, D, В2 та рибофлавіну. 3 порції на день (одна порція – 250 мл молока, або 175 г йогурту, або 75 г сиру).
  • Білкові продукти: м'ясо, птах, риба, морепродукти, яйця, бобові, горіхи. Забезпечують організму залізо, білок, вітаміни групи, цинк, магній. 2 порції на день (одна порція – 75 г або 125 мл).
  • Жири (рослинне та вершкове масло, риб'ячий жир, горіхи). Насичують організм незамінними жирними кислотами, вітамінами А, D та Е. 30 – 45 мл (2 – 3 столові ложки) на день.

Приймати їжу рекомендується невеликими порціями 5-6 разів на день. А ось перелік найкорисніших продуктів харчування для дев'яти найважливіших місяців.

  • Зелені та жовті овочі та фрукти, і королева серед них – броколі. У симпатичних суцвіттях цієї капусти міститься значне число речовин, які необхідні під час вагітності. Фолієва кислота, вітамін С, магній, калій, фосфор, кальцій, цинк, бета-каротин, селен, вітаміни PP, K, E. Цей низькокалорійний овоч багатий на клітковину, що сприяє нормалізації травлення. Крім броколі, вагітним жінкам варто включати до раціону більше зелені та шпинату, інших зелених та жовтих овочів – при цьому краще їх гасити, готувати на пару або запікати, але не смажити. З фруктів варто звернути увагу на зелені яблука, які зазвичай не викликають алергії.
  • Сочевиця та інші бобові також є важливою складовою раціону майбутньої мами. У них міститься велика кількість рослинного білка та корисних мікроелементів: заліза, кальцію, цинку.А клітковини – ще більше, ніж у «звичних» овочах! Нежирний пряний суп із сочевиці на курячому бульйоні може стати чудовою основною стравою для всієї родини. До нього добре додати ложку йогурту або сметани. Однак до вживання бобових варто ставитись з певною обережністю, оскільки вони можуть викликати підвищену газоутворення та метеоризм, що й без того є проблемою для майбутніх мам. Тому включати страви із сочевиці, квасолі, гороху варто в раціон після «тест-драйву» невеликої порції.
  • Яйця містять у своєму складі таку важливу для правильного розвитку плоду фолієву кислоту, а також селен, холін, біотин, легко засвоювані білки та амінокислоти, калій, магній, фосфор та кальцій. Яйця багаті на вітаміни А, Е, D, В12, В3. Але увага! Перед вживанням в їжу яйця необхідно піддавати термічній обробці, їх у жодному разі не можна їсти у сирому вигляді! Хороші для дієтичного харчування перепелині яйця. Температура тіла перепілок настільки висока, що не дозволяє розвинутися такому небезпечному захворюванню, як сальмонельоз. Вміст вітамінів А, В1 і В2 в них майже вдвічі вищий, ніж у курячих, а в п'яти перепелиних яйцях, які за вагою приблизно відповідають одному курячому, практично вп'ятеро більше заліза, фосфору та калію. У день можна з'їдати трохи більше 2 курячих і трохи більше 6 – 10 перепелиних яєць.
  • Кисломолочні продукти, такі як йогурт та кефір, сприяють гармонійному травленню та створенню сприятливої ​​мікрофлори у шлунку та кишечнику. Майбутнім мамам обов'язково варто включати до раціону різні нежирні види сирів і сиру, до складу яких входить багато кальцію і фосфору.Під час вагітності або грудного вигодовування потрібно приділяти особливу увагу правильному вибору кисломолочної продукції, адже саме зараз так важливий її оптимальний склад та «надійність». Відмінним рішенням є продукти цієї категорії спеціально створені для дитячого харчування. «Дитяча» молочна продукція, як правило, містить пребіотики та пробіотики, що підтримують нормальну мікрофлору кишечника та сприяють комфортному травленню, що так важливо для майбутньої мами.
  • Риба – трохи менш "важкий" продукт, ніж м'ясо, який до того ж краще засвоюється. Майбутнім мамам рекомендуються нежирні сорти морської риби: тріска, навага, хек, крижана риба, дорада, сибас. У ній містяться мінеральні речовини, білки, омега-3 жирні кислоти, які необхідні для здорового розвитку малюка та правильного перебігу вагітності. Такими кислотами багаті лише морські сорти риби, а до річкової варто ставитись з великою обережністю, адже в ній можуть бути паразити. Під час вагітності заборонено сиру рибу, а такі сорти, як королівська макрель, риба-меч, акула та тунець, потрібно вживати в обмежених кількостях. Риба цих сортів може містити метил ртуті, що становить небезпеку для нервової системи плода у разі, якщо він накопичується в материнському організмі. Тому дієтологи рекомендують їсти таку рибу не частіше ніж один раз на тиждень, а приблизна вага стейка в готовому вигляді повинна становити близько 150 г.
  • Дієтичні види м'яса – кролик, індичка, телятина – корисні під час вагітності, оскільки багаті на білок і при цьому нежирні. М'ясо кролика називають останнім трендом сучасної кулінарії, і воно вважається оптимальним для дієтичного харчування.У ньому міститься багато вітамінів В6, В12, РР, а також залізо, фосфор, марганець, калій та ін. Відмінним традиційним рецептом є кролик, тушкований у сметані із сезонними овочами. Майбутнім мамам, які люблять смачно поїсти, також напевно припаде до душі парна телятина, приготована в мультиварці з чорносливом, або індичка по-марокканськи, тушкована із сумішшю прянощів та апельсиновим соком.
  • Цільнозернові продукти та злакові, такі як дикий рис, хліб з борошна грубого помелу, вівсянка, пророщена пшениця, висівки, гречка, надзвичайно важливі для травлення, оскільки містять багато рослинної клітковини, складних вуглеводів, а також кальцію, заліза, магнію, фосфору групи В. Крупи можуть стати цікавим гарніром та виступити у ролі головної страви. Так, практично кожну з них можна приготувати на зразок вегетаріанського плову: спочатку згасивши овочі в оливковій олії, а потім засипавши їх промитою крупою і згасивши до готовності.
  • Олія, і вершкове, і рослинна, також корисна майбутнім мамам. У вершковому маслі містяться жиророзчинні вітаміни А, D, Е і К. Вітамін А має регенеруючі властивості, важливий для зору, а також для росту плода. Вітамін D регулює процеси поділу клітин, сприяє засвоєнню кальцію та фосфору організмом (що особливо необхідно при вагітності), бере участь у синтезі низки гормонів. Вітамін К впливає обмін речовин і згортання крові. Однак через високий вміст холестерину у вершковому маслі норма його вживання становить не більше 15 – 30 г на день. У рослинних оліях багато жирних кислот, вітамінів Е, А, Р. Вітамін Е абсолютно необхідний при вагітності та наказується при загрозі викидня.Звернути особливу увагу варто на нерафіновані олії «холодного віджиму»: оливкова, виноградна кісточка, гарбузова, кукурудзяна, соняшникова.

Що можна пити під час вагітності

Особливу увагу приділіть рідинам, які ви вживаєте під час вагітності: їхня кількість та якість має не менше значення для вашого з малюком здоров'я, ніж харчування.

вода під час вагітності

Насамперед йдеться, звичайно, про питну воду. Вода необхідна підтримки правильного обміну речовин, засвоєння мікроелементів і виведення токсинів з організму. До того ж достатня кількість рідини, що випивається, допомагає уникнути проблеми, з якою стикається майже кожна вагітна жінка, — запору.

Більше рідини потрібно в першому триместрі, особливо якщо у майбутньої мами токсикоз, який може бути обумовлений зневодненням. До симптомів останнього відносяться сильна сухість шкіри обличчя, рук, ніг та навіть губ, запори, дратівливість, раннє виникнення токсикозу. І у разі ранкової нудоти, і у звичайні дні слід обов'язково підтримувати водний баланс. Необхідний обсяг споживаної рідини визначить лікар з урахуванням особливостей перебігу вагітності.

Коли малюк вже підріс у животі, його організм починає виводити продукти метаболізму, і органи мами працюють із більшим навантаженням. У судинах вагітної циркулює більше крові, збільшується її приплив до тканин, підвищується їхня насиченість водою, що сприяє більш інтенсивному обміну речовин та виведенню продуктів метаболізму.

Набряклість, властива всім вагітним на пізніх термінах, це, по суті, процес формування організмом резервів води.Зважаючи на те, що велика кількість крові витрачається під час пологів, організм завбачливо готується до заповнення запасу рідини після народження малюка. Щоб уникнути зайвої набряклості, у другій половині вагітності слід їсти більше овочів та фруктів, пити йогурт та кефір та намагатися зменшити вживання солі, яка провокує спрагу.

Для майбутніх мам дуже корисні свіжі овочеві та фруктові соки та смузі (приготовлені в домашніх умовах), коктейлі на основі кисломолочних продуктів (ласі). Перед початком вживання якогось трав'яного чаю необхідно порадитися з лікарем.

Солодкі напої, соки, газована вода – зведіть нанівець вживання цих рідин: високі дози цукру, що містяться, в перших двох випадках і мінералів у третьому, швидше за все, виявляться зайвими на тлі збалансованої дієти і прийому додаткових вітамінних комплексів.

Які вітаміни потрібні вагітним

Немає чарівної оптимальної формули здорової дієти під час вагітності. Загалом загальні принципи правильного харчування залишаються тими самими, що й у звичайних обставинах, — вживати більше овочів та фруктів, цільнозернових продуктів, пісне м'ясо та рибу, здорові жири. Проте деякі нутрієнти (поживні речовини) в дієті для вагітних заслуговують на особливу увагу майбутньої мами. Перелічимо їх.

Фолієва кислота запобігає вродженим дефектам

фолієва кислота при вагітності

Фолієва кислота – це вітамін В9, його прийом у перші місяці вагітності знижує ризик розвитку дефектів нервової трубки – органу, з якого формується головний та спинний мозок ембріона.Цей елемент може бути отриманий з їжею, завдяки синтезу, що відбувається в кишечнику, а також у синтетичному вигляді, як водорозчинний вітамін або біологічно активна добавка.

Скільки необхідно: 0,4 мг на день за 3 місяці до настання вагітності та протягом усього першого триместру.

Найкращі натуральні джерела: сочевиця, яловича печінка, печінка тріски, бобові, зелені листові овочі, цільнозернові.

Кальцій зміцнює кісткову тканину

Ви і ваша дитина потребуєте кальцію для міцних і здорових кісток та зубів. Цей елемент також необхідний для нормальної роботи м'язової та нервової систем, регулювання внутрішньоклітинних процесів.

У порівнянні зі звичайними умовами потреба в кальції у жінки, яка чекає на дитину, зростає майже на 50 %. Природою так влаштовано, що якщо під час вагітності ваш організм почне відчувати дефіцит кальцію, він візьме його з ваших кісток, що може сприяти розвитку остеопорозу в старшому віці.

кальцій для вагітних

Засвоюваність кальцію зростає вдвічі у другій половині вагітності, що дозволяє не збільшувати обсяг його споживання. Зверніть увагу, що для засвоєння кальцію потрібен вітамін D та вітамін К2, який міститься, наприклад, у сирах «Агуша».

Скільки потрібно: 1200 мг на добу.

Найкращі натуральні джерела: молочні продукти, зернові, бобові, цитрусові, темнолистові овочі та зелень, горіхи.

Вітамін D сприяє зміцненню кісток

Вітамін D насамперед необхідний засвоєння організмом кальцію і фосфору. Разом з кальцієм він служить чудовою профілактикою рахіту у новонароджених.

Вітамін D синтезується підшкірно під впливом ультрафіолетового випромінювання.Якщо ви проживаєте в регіоні з низькою інсоляцією та споживаєте недостатньо яєць, молочних та рибних продуктів, вам може знадобитися додатковий прийом хімічно синтезованого вітаміну D.

Скільки необхідно: 10 – 15 мкг (або 400 – 600 МО) на день.

Кращі натуральні джерела: морські водорості та жирні сорти риби, що харчується цими водоростями (лосось), риб'ячий жир, печінка тріски, вершкове масло, яєчний жовток.

Залізо запобігає анемії

залізо під час вагітності

Людське тіло використовує залізо для гемоглобіну — протеїну в клітинах крові, які доставляють кисень у тканини органів. Залізо також робить вас більш стійкою до стресу та хвороб, запобігає стомлюваності, слабкості, дратівливості та депресії.

Під час вагітності у жінки збільшується загальний об'єм крові. Таким чином, організм «підлаштовується» під нову фізіологічну ситуацію, а також запускається кровоносна система дитини. В результаті потреба майбутньої мами в цьому мінералі подвоюється.

При дефіциті заліза вагітна жінка може відчувати втому і бути більш схильною до інфекцій. Крім того, брак цього елемента небезпечний і для плода: зростає ризик передчасних пологів та низької ваги дитини при народженні.

Скільки потрібно: 20 мг на добу.

Найкращі натуральні джерела: печінка, пісне червоне м'ясо (особливо яловичина), м'ясо птиці, риба, цільнозернові, яйця, бобові, гречка, гранат, яблука, буряк, персики, абрикоси.

Йод запобігає вадам розвитку

Йод необхідний нормального розвитку плода. Достатнє його споживання під час вагітності важливе для запобігання гіпотиреозу у матері та новонародженого.Дефіцит йоду може негативно впливати на плід починаючи з 8 – 10-го тижня вагітності.

Скільки необхідно: 150 – 200 мг на день.

Найкращі натуральні джерела: йодована сіль, продукти морського походження.

Вітамін С підвищує захисні функції організму

Вітамін С покращує засвоюваність заліза з рослинних джерел, наприклад, з гречки. Один із тих елементів, що не можуть синтезуватися та запасатися в людському організмі. А це означає, що необхідно щодня вживати продукти, багаті на цей вітамін.

Скільки потрібно: 50 – 70 мг на добу.

Найкращі натуральні джерела: ківі, апельсин, деякі овочі (помідори, солодкий болгарський перець, капуста), ягоди (особливо шипшина), зелень (насамперед петрушка, шпинат).

За добу достатньо одного апельсина або одного зеленого болгарського перцю. Важливо пам'ятати, що при нагріванні вітамін С у продуктах руйнується, враховуйте цю обставину під час приготування їжі.

Деякі особливості харчування у різних триместрах

При продумуванні раціону вагітної жінки важливо пам'ятати, що їжа, що нею вживається, повинна забезпечити, з одного боку, ріст і розвиток плоду, а з іншого — потреби самої жінки, з урахуванням усіх змін, які переживає тіло майбутньої мами.

Обсяг та співвідношення біологічно та енергетично корисних речовин, необхідних для забезпечення потреб майбутньої мами, залежить від терміну. У першій половині вагітності (особливо у першому триместрі) потреби організму практично не змінюються.

Такі зміни починають відбуватися у другій половині вагітності.Це пов'язано з помітним зростанням плода та плаценти, а також зі змінами у роботі шлунково-кишкового тракту, печінки та нирок, які забезпечують циркуляцію та виведення продуктів обміну речовин і мами, та плода.

Відповідно до цих особливостей у другій половині вагітності важливо підвищити вміст білка, кальцію, заліза, харчових волокон, вітамінів та мікроелементів у раціоні та обмежити споживання солі.

Вага під час вагітності

як змінюється вага при вагітності

Протягом перших місяців вагітності ви не повинні помітити збільшення у вазі. Деякі жінки можуть виявити навіть зниження маси тіла через нездужання, які часто (за деякими даними, у 70 % випадків) зустрічаються в першому триместрі і впливають на харчові та питні звички, що склалися. Так звана ранкова нудота може тривати всю вагітність, хоча зазвичай вона проходить або принаймні починає слабшати до кінця першого триместру.

Поговоріть з лікарем, що веде вашу вагітність, якщо відчуваєте сильні напади нудоти, оскільки ваш організм може почати зневоднюватися. Не забувайте, що разом з рідиною також відбувається втрата вітамінів та мікроелементів, які так необхідні вам із малюком.

У міру того як дитина росте у другому та третьому триместрах, потреби організму майбутньої мами у харчуванні також зростають. І проте вагітність не привід переїдати, «є за двох», як було прийнято раніше говорити. Насправді в день вагітним необхідно лише 200 – 300 додаткових калорій, та й то лише в останньому триместрі. Їх можна отримати, додатково з'ївши 2 фрукти, 2 жмені ягід, бутерброд із сиром або порцію сирної запіканки.

Норма збільшення ваги при вагітності

Якщо ви вступили у вагітність зі здоровою вагою, то нормальною вважається збільшення від 10 до 13,6 кг, і розподіляється ця додаткова маса в організмі наступним чином:

  • плід, плацента, навколоплідні води – 5 кг;
  • обсяг циркулюючої крові матері – 1 – 1,5 кг;
  • позаклітинна рідина – 1 – 1,5 кг;
  • матка, молочні залози – 1 – 1,5 кг;
  • жирова тканина – 4 кг.

У жінок з дефіцитом або надлишком маси тіла до вагітності показники будуть дещо іншими, і допустиме збільшення від 12 до 15,2 кг і від 7 до 9,1 кг відповідно.

Якщо вагові показники насамперед значно відрізнялися від норми, вам краще проконсультуватися зі спеціалістом, який веде вашу вагітність, з приводу раціону та бажаного збільшення у вазі.

Рекомендації повинні даватися з урахуванням віку, розмірів тіла (зростання, ваги, індексу маси), рівня фізичної активності, індивідуальних особливостей метаболізму та деяких інших.

Як показник недостатньої чи надлишкової маси тіла зазвичай використовується такий індикатор, як ІМТ (індекс маси тіла). Він обчислюється так:

Рекомендоване збільшення маси тіла, розраховане на основі ІМТ, є максимально персоналізованим, що враховує індивідуальні особливості конкретної жінки.

Загалом ви можете набрати за перший триместр 1 – 2 кг. У 2 – 3-му триместрах нормою вважається наступний набір ваги:

  • при нормальній вазі – 0,4 кг на тиждень;
  • при недостатній вазі – 0,5 кг на тиждень;
  • при зайвій вазі – 0,3 кг на тиждень.

Надбавка у вазі менше 1 кг або більше 3 кг на місяць має бути підставою для уважного вивчення обставин перебігу вагітності лікарем-акушером. Що не можна пити і їсти, коли ви вагітні

  • Непастеризоване молоко.Будь-які молочні та кисломолочні продукти, які ви вживатимете у період вагітності, повинні мати на упаковці маркування «Пастеризовано».
  • М'які сири. Ви можете насолоджуватися пармезаном на піці, проте від сирів м'яких сортів, зроблених з непастеризованого молока (бри, камамбер, фета, сири з пліснявою) краще відмовитися. Наявні в них бактерії можуть негативно вплинути на ваш нинішній стан.
  • Сире та непрожарене м'ясо. Може містити патогенні бактерії. Сюди відносяться всі сирокопчені вироби. Залишаючи осторонь питання, чи корисні вони в принципі, зверніть увагу на ту обставину, що бактерія листерію, яка може жити в сирому м'ясі, продовжує своє існування, навіть коли ці продукти виявляються у вашому холодильнику. Відносно безпечними вони стають тільки при вживанні відразу після приготування при високих температурах.
  • Сира, в'ялена риба, морепродукти та страви з них (суші та ін.). Якщо ви фанат суші, устриць, мідій або слабосолоного лосося, доведеться на весь час вагітності та грудного вигодовування забути про ці ласощі. Лише ретельно оброблені та приготовані за високих температур риба та морепродукти дозволені до вживання вагітним жінкам.
  • Сирі яйця та страви з них (до термічної обробки), наприклад сире тісто. Якщо ви замішуєте тісто з яйцями, відмовтеся від звички куштувати його на смак. Ризик представляє навіть невелику кількість сирого тіста: все та ж бактерія сальмонела дуже небезпечна для будь-якого здорового організму, не кажучи про ваш особливий стан. У цій категорії — домашній майонез та інші заправки для салатів («Цезар» та інших.).І не забудемо про солодкі страви: мус, гоголь-моголь, меренги, тирамісу тощо.
  • Пагони та пророщені зерна. Уникайте будь-яких: патогенні організми можуть проникнути в них на ранній стадії зростання, і змити їх водою перед вживанням буде неможливо.
  • Риба з ртуттю. Тунець, риба-меч, макрель, акула можуть містити високі дози ртуті. Безпечним вважається прийом трохи більше 300 р на тиждень морепродуктів чи риби, що містить мінімальні дози ртуті: сом, лосось, тріска, консервований тунець.
  • Свіжовижаті соки. Соки, вичавлені в ресторані та інших громадських місцях, можуть також містити у собі хвороботворні бактерії — сальмонеллу і кишкову паличку. До цієї ж категорії потрапляють сирі непастеризовані соки у пляшках, які можна побачити у холодильниках супермаркетів.
  • Немиті фрукти та овочі. На них може жити небезпечна для вас із малюком бактерія токсоплазма.
  • Кофеїн. Багатьох мам цікавить питання, чи можна пити каву під час вагітності. Останні дослідження показують, що невелика кількість кофеїну є безпечною для вагітних. Однак, як і раніше, вивчається питання, чи можуть високі дози цієї речовини призводити до ризиків невиношування вагітності, як ще нещодавно вважалося. Оскільки дослідження з цього питання продовжуються, в даний час дозволяється вживати не більше 200 мг кофеїну на день – це одна чашка кави. Пам'ятайте, що цей елемент міститься також у колі, чаї, шоколаді та енергетичних напоях.
  • Алкоголь. Тема вживання алкоголю під час вагітності залишається актуальною. Вам добре відомо, що зловживання міцними напоями веде до серйозних вад розвитку плоду. Однак не всі знають, що небезпечними можуть бути навіть малі дози.Досі не встановлено безпечної кількості алкоголю, допустимої під час вагітності. Тому найкраще відмовитися від будь-якої «міцної продукції» на весь час очікування малюка та грудного вигодовування.

Період очікування дитини – це час, коли варто виявити особливу увагу до свого здоров'я та потреб організму. І хоча, можливо, вам доведеться відмовитися від деяких своїх харчових звичок, ставитеся до цього з радістю – адже ви не тільки вносите необхідний внесок у здоров'я малюка, задаєте правильний напрямок для його розвитку в найближчі 40 тижнів, а й, швидше за все, закладаєте основу підтримки тіла у формі після пологів.

Список використаної літератури

  1. Суркова Л. М. Бути мамою здорово! Вагітність та перший рік життя малюка. Москва: Видавництво «Астрель», 2016 – 256 с.
  2. Ройзен Майкл, Оз Мехмет. Дорога до щасливого материнства. Путівник у зв'язку з вагітністю та пологами для майбутніх мам. Москва: Видавництво «Астрель», 2012 – 432 с.
  3. Карпенко Т. Я чекаю на дитину. Ваш особистий путівник у зв'язку з вагітністю і першим місяця життя малюка. Москва: Видавництво «АСТ», 2014 – 512 с.